SOORTEN DAKOPBOUW

Dakopbouwen zijn er in verschillende soorten, zowel voor platte als hellende daken.
Kies je voor dakopbouw, dan kies je voor meer ruimte, woongenot en een flinke waardestijging van je woning. Middels dakopbouw los je het ruimtegebrek in je woning op; je creëert een extra verdieping, geschikt voor slaapkamers, een nieuwe badkamer of kantoor.

Soorten dakopbouw

Er zijn verschillende soorten dakopbouw. Welke opbouw voor jouw huis het meest geschikt is, hangt af van meerdere factoren, waaronder:

  • Het soort dak; heeft je woning een plat dak of een zadeldak?
  • De grootte van de dakopbouw; wil je een opbouw over de gehele lengte van het dak of op een gedeelte van het dak?
  • De functionaliteit van de dakopbouw; waarvoor wil je de nieuwe ruimte gebruiken? Moeten er meerdere kamers gecreëerd worden en wat voor soort kamers zijn dat; slaapkamers, bergruimte, een werkplek, een badkamer misschien?

Onze specialisten nemen graag alle wensen met je door en geven je een deskundig en eerlijk advies te geven over alle soorten dakopbouw voor jouw woning.

Platte daken

Indien jouw woning een plat dak heeft, kan er een volledige, nieuwe etage gebouwd worden, waarbij je de keuze hebt tussen twee soorten dakopbouw:

  • Een opbouw over de gehele lengte en breedte van het dak voor de meeste ruimtewinst; een compleet nieuwe etage;
  • Een opbouw op een deel van het dak, waardoor je mogelijkheden hebt om bijvoorbeeld een dakterras te maken naast de opbouw;

Deze twee soorten zijn geschikt voor alle huizen met een plat dak. Heeft jouw pand een zadeldak? Dan zijn de soorten dakopbouw ‘nokverhoging’ en ‘nokverlegging’ van toepassing.

Zadeldaken

Is de huidige zolderverdieping te laag om er fatsoenlijk te kunnen staan? Nokverhoging lost dit probleem op. Het dak wordt letterlijk verhoogd, waardoor er meer ruimte ontstaat om van de zolderverdieping een volwaardige en leefbare ruimte te maken. Er zijn twee soorten nokverhoging:

  • Enkele nokverhoging, waarbij het dak aan een zijde verlengd wordt en er extra ruimte onder de nok ontstaat. Dit wordt ook wel de meer traditionele nokverhoging genoemd.
  • Dubbele nokverhoging, waarbij de gehele dakconstructie ‘gelift’ wordt. Deze soort opbouw geeft de meeste ruimtewinst, omdat er aan beide kanten van de zolderverdieping meer ruimte ontstaat.

Let op: voor sommige soorten dakopbouw is het verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit hangt onder andere af van de afmetingen, de hoogte en de plaats waar de opbouw komt. Informeer bij jouw eigen gemeente voor welke soorten dakopbouw een omgevingsvergunning aangevraagd moet worden. Onze specialisten kunnen je hierbij ook helpen.

Alternatieven

Voor zadeldaken zijn er, naast beide soorten nokverhoging, ook twee andere soorten van opbouw. Uiteraard is het plaatsen van een dakkapel een optie als je op een voordelige manier toch meer zolderruimte wilt creëren. Daarnaast is er de mogelijkheid om de nok te laten verleggen. Nokverlegging heeft veel weg van zowel een dakkapel als van nokverhoging. Een opbouw met verlegde nok wordt aan één zijde van het dak geplaatst en verhoogt het dak niet; door de verlegging van de huidige nok naar voren, ontstaat er onder het dak ruimte, bijvoorbeeld voor een extra slaapkamer.

Meer informatie over alle soorten dakopbouw?

Neem dan contact op met onze experts in dakopbouw. Je ontvangt vrijblijvend meer informatie over de soorten dakopbouw en bijbehorende prijsopgaven. Ook voor algemeen advies over dakopbouw ben je bij ons aan het juiste adres.